Vijveronderhoud
Een vijver vraagt niet veel werk. Wel zijn er regelmatig vijveronderhoud klusjes. De grote schoonmaakbeurt is tegen de winter, als de vissen en waterplanten hun rustperiode ingaan. Als je regelmatig controleert of het water helder is en vissen en planten een gezonde indruk maken, dan kun je het waterleven gerust zijn eigen gang laten gaan. Deze tips helpen je bij het in standhouden van een gezond leefmilieu.
Filter producten
Natuurlijk evenwicht
Als de vijver groot en diep genoeg is, met een goede variatie aan waterplanten, dan ontstaat er vanzelf een biologisch evenwicht. Wees niet bezorgd als het water na het aanplanten de eerste maanden troebel blijft, dat gaat vanzelf over. Ook in de lente kan het water enige tijd groen worden, maar zodra het plantenleven zich goed begint te ontwikkelen, moet dit verbeteren.
Algen
Algen zijn de grote vijand voor de vijverbezitter. Deze microscopisch kleine planten rijgen zich tot lange groene strengen aaneen en maken het water troebel. Waterlelies zijn een goede voorzorg tegen algen. Ze brengen schaduw in het water, waardoor de zonminnende algen minder kans krijgen. Gebruik voor jouw vijverplanten alleen de speciale vijver-aarde die je koopt bij jouw tuincentrum. Compost, tuinaarde, turf en koemest zijn alleen maar extra voedingsbronnen voor algen. Geef om dezelfde reden jouw vissen niet meer voer dan ze in één keer op kunnen. Zuurstofplanten helpen algen bestrijden. Ook mechanische en biologische filters zijn effectief bij het voorkomen van een algenplaag. Jouw tuinadviseur kan je hierover uitgebreid informeren.
Waterlelies
Waterlelies stellen speciale eisen. Willen ze niet groeien of bloeien, controleer dan eerst of ze wel op de goede diepte staan: circa 80 cm voor de normale soorten en 30 cm voor dwerglelies. Ook teveel schaduw bekomt deze planten slecht en ze kunnen er niet tegen als ze constant zijn blootgesteld aan de druppels van een fontein. Ten slotte kan een gebrek aan voeding de oorzaak zijn. Bij jouw tuincentrum vind je speciale voedingspillen die je in de aarde in de mand drukt.
Vissen
Vissen kunnen ziek worden of gewond raken. Als je de symptomen aan jouw tuinadviseur beschrijft, kan hij in veel gevallen een remedie adviseren.
Winterklaar maken
- Verwijder het boomblad dat in de vijver is gevallen.
- Haal te hard woekerende planten gedeeltelijk weg, te grote waterplanten kun je uit hun pot halen en haal niet winterharde, drijvende planten uit het water en laat ze in plastic bakjes overwinteren in huis of in de kas.
Tip
Soms los je het probleem van slecht groeiende waterlelies eenvoudig op door de plant te delen en opnieuw te planten.
Meer weten?
Vraag onze tuinadviseurs gerust alles wat je nog meer over het onderhoud van jouw vijver wilt weten. Ze helpen je graag met handige tips en goede raad.