Rotsplanten

Een mooie rotstuin is genieten op de vierkante meter. Want op de plaats die één doorsnee tuinstruik inneemt, groeien en bloeien tientallen verschillende soorten rotsplanten. Bovendien is rots tuinieren niet moeilijk, zolang je maar rekening houdt met de afwijkende behoeften van de planten. Met deze tips ben je praktisch verzekerd van succes.

Bergbewoners

De puinhellingen van het hooggebergte vormen hun thuisland. Rotsplanten zijn gewend aan schrale, goed waterdoorlatende grond en veel zon. In de lange bergwinters worden ze door een dikke laag sneeuw beschermd tegen de ergste kou. Om het ze in ons lage landje naar de zin te maken, moeten we deze omstandigheden zo goed mogelijk nabootsen.

Een rotstuin aanleggen

Kies voor jouw rotstuin een zonnige plek, het liefst op een natuurlijke helling. Je kunt ook zelf een helling maken door keien en natuurstenen op te stapelen. Jouw tuincentrum bied je hierin een ruime keuze. Is de waterdoorlatendheid van de grond slecht, graaf dan eerst 30 cm weg en vul het gat voor de helft met puin, waarop je een laag met wit zand vermengde aarde aanbrengt. Nu kun je beginnen de stenen te stapelen. Graaf de stenen gedeeltelijk in en zorg dat de mooiste kant zichtbaar is. Let erop dat er geen verse breukplekken te zien zijn, want steen verweert heel langzaam. Is jouw berglandschap naar jouw zin, dan kun je de kieren tussen de stenen opvullen met aarde en de planten op hun plek zetten.

De planten

Kijk eens op je gemak rond in jouw tuincentrum, je vindt er een grote variatie in kleur, vorm en grootte. Een paar planten die in jouw rotstuin niet mogen ontbreken zijn huislook (Sempervirum), Sedum, Cerastium en Saxifraga. Daarnaast horen er natuurlijk ook een paar mooie dwergheesters en conifeertjes bij. Als je bovendien nog wat verwilderende bollen plant, heb je van het vroege voorjaar tot de late herfst kleur in de rotstuin. Nog meer rotstuinideeën Rotsen en water vormen een prachtige combinatie. Met een rotstuin aan de rand van jouw vijver of met een klein vijvertje in het laagste punt van jouw rotstuin, laat je twee avontuurlijke werelden op een natuurlijke manier in elkaar overgaan. Heb je geen ruimte voor een miniatuur berglandschap, dan kun je rotsplanten ook heel goed in een losgestapelde muur planten of in een mooie terracotta bak of natuurstenen trog op het terras.

Tips rotsplanten

Gebruik liever een paar grote brokken steen dan veel kleine, dat geeft de rotstuin een natuurlijk aanzien.

Meer weten?

Vraag onze tuinadviseurs gerust alles wat je nog meer over rotstuinen wilt weten. Ze helpen je graag met handige tips en goede raad.