Cactussen en vetplanten

Cactussen en vetplanten

Cactussen en vetplanten zijn nauwe familie van elkaar. Het verschil is dat alleen cactussen de kenmerkende knobbeltjes hebben waarop de naalden zijn ingeplant. Een verzamelnaam voor cactussen en vetplanten is 'succulenten'. Een naam die aangeeft dat deze planten grote hoeveelheden water kunnen opslaan. Cactussen en vetplanten danken hun populariteit aan hun bijzondere, vaak grillige vorm en aan de opvallende bloemen. Met deze tips kom je tegemoet aan de speciale eisen die deze prachtige planten stellen.

Standplaats cactussen en vetplanten

Succulenten houden van zon, warmte en droogte. Niet verwonderlijk, gezien hun natuurlijke leefmilieu in de woestijn. Veel soorten doen het goed op een zonnig plekje op de vensterbank. Er zijn echter ook succulenten die je beter tegen directe zonnestraling kunt beschermen. Jouw tuinadviseur zal je hierbij graag van advies dienen.

Water geven

Wees altijd spaarzaam met water en volg zoveel mogelijk de natuurlijke situatie in de woestijn na. Dat betekent dat je ze beter eens in de zoveel tijd een flinke scheut kunt geven dan elke dag een beetje. De planten slaan het water op en regelen zelf hoeveel ze gebruiken. De meeste succulenten kunnen slecht tegen hard water. Regenwater is uitstekend.

Voeding

Cactussen en vetplanten stellen hun eigen eisen aan de voedingsbodem. Daarom vind je bij jouw tuincentrum speciale potgrond voor succulenten en speciale cactusmest. Bemest de planten alleen tijdens het groeiseizoen en nooit als ze in rust zijn. Op de verpakking vind je alle noodzakelijke aanwijzingen.

Overwinteren

Een jaarlijkse rustperiode is voor succulenten van groot belang. Een koele overwintering is een voorwaarde voor een goede bloei. Zet jouw cactussen en vetplanten daarom, na de groeiperiode, op een koele, droge en lichte plaats, bijvoorbeeld in een niet-verwarmde kamer. Ze mogen absoluut niet in het donker staan. Tijdens de wintermaanden geef je bijna helemaal geen water.

Verpotten

Zo gauw de omgevingstemperatuur stijgt, beginnen de planten aan een nieuwe groeiperiode. Als je ze, na de winterrust, weer in jouw huiskamer haalt, geef ze hier dan de ruimte voor. Zet ze in een iets ruimere pot, maar plant ze beslist niet dieper. Gebruik alleen speciale cactuspotgrond en geef, na het verpotten, voor één keer flink water.

Feitjes cactus

  • De gladde huid van de cactus zorgt voor het opvangen van condens
  • De stekels op de cactus dienen ook voor opvangen van vocht en ook tegen bescherming 
  • De stekels dienen ook als bescherming tegen de nachtelijke kou en de felle zon. 
  • Niet alleen de wortels maar ook de stengels slaan het water op. Wanneer de cactus genoeg water heeft gehad zullen de stengels breder ogen en wanneer hij droog staat zal hij wat verkleinen.

Meer weten?

Vraag onze tuinadviseurs gerust alles wat je nog meer over cactussen en vetplanten wilt weten. Ze helpen je graag met handige tips en goede raad.