15 tuintips voor april

15 tuintips voor april

April doet wat ‘ie wil, dus het kan nog alle kanten op. Een lekker lentezonnetje en dan weer een hoosbui of voorjaarsstorm. Nachtvorst ligt nog op de loer. Maar de tuin wordt met de dag zichtbaar groener. Tijd om de handen uit de mouwen te steken en de tuin lenteklaar te maken. Even ontspannen en gezond bezig zijn in de frisse buitenlucht. Laat de kinderen je hierbij helpen; 'jong geleerd is oud gedaan' - en het is een welkome, veilige activiteit voor ze in deze coronatijd.

  1. Verwijder onkruid, want ook dat komt weer op. Gebruik een speciale steker voor onkruid met lange wortels, zoals paardenbloemen en zevenblad. Het jonge, onbespoten blad hiervan kun je trouwens eten. Maak bijvoorbeeld eens een pesto met zevenblad. Schoffel oppervlakkig groeiend onkruid op een droge dag weg. Ga het terras te lijf met een voegenborstel en/of -steker.
  2. Verwijder de uitgebloeide bloemen van tulpen en narcissen. Laat het loof staan en afsterven.
  3. Geef potplanten water als het langere tijd droog blijft. Plaats weer waterschaaltjes onder de potten en zet ook een waterschaal voor de vogels (en eventuele egels) klaar.
  4. Plaats plantensteunen of stokken bij iele, hoogopgroeiende planten.
  5. Bind uitlopende klimplanten, zoals clematis en kamperfoelie, vast.
  6. Verspeen eerder (binnen) gezaaide bloemen, kruiden en groenten en laat ze langzaamaan afharden (zet ze overdag steeds iets langer buiten om ze aan wat koelere temperaturen te laten wennen).
  7. Verpot kuip-, pot- en kamerplanten of geef ze mest en een nieuw laagje aarde.
  8. Snoei bolbomen, zoals acacia en catalpa. Snoei ook grijsbladige struikjes, zoals lavendel en heiligenbloem (Santolina) in vorm. Snoei de takken van deze struikjes nooit terug tot in het oude hout, maar houd altijd wat (grijs)groen in de top, anders lopen ze niet meer uit.
  9. Plant vroegbloeiende planten, zoals longkruid (Pulmonaria), vogelmelk (Ornithogalum), boshyacint (Scilla), gebroken hartje (Dicentra), akelei, Amerikaanse vergeet-me-niet (Omphalodes verna) of Kaukasische vergeet-me-niet (Brunnera).
  10. Vul potten en bakken met viooltjes, vergeet-me-nietjes, primula’s, campanula's en andere vrolijke voorjaarsbloeiers en zet deze op de tuintafel of je balkon.
  11. Scheur of deel uit de kluiten gewassen vaste planten.
  12. Verplant struiken die je liever op een andere plek hebt, omdat ze te groot geworden zijn of als je op hun plek een terras, pad of vijver wilt aanleggen.
  13. Verspreid organische mest in de borders, bij klimplanten, struiken, over het gazon en in de moestuin.
  14. Maai en verticuteer het gazon. Doe dit op een droge dag. Hark mossen weg. Zaai kale plekken in of leg nieuwe graszoden en steek de kanten af. Het is ook de goede tijd voor het zaaien van een heel nieuw gazon.
  15. Zaai zomerbloeiende eenjarigen, zoals goudsbloem, korenbloem, juffertje-in-’t-groen (Nigella), Cosmea en Zinnia. Doe dit bijvoorbeeld op woensdag 22 april, wanneer de Nederlandse bijenstichting weer de Landelijke Zaaidag voor bijen organiseert. Bijvriendelijke bloemen zijn onder andere korenbloem, komkommerkruid (borage), kokardebloem, zonnebloem en zonnehoed. En doe met de kinderen mee met de Nationale Bijentelling, op 18 en 19 april.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Zo neem je winterstekken

Het klinkt raar, maar het kan: stekken nemen in de winter!

Lees meer...
Huis- en tuindiertips tijdens koude winterdagen 

Wij geven graag een paar handige wintertips om jouw huis- en tuindieren het nieuwe jaar ook op een prettige, veilige en gezonde manier in te laten gaan. 

Lees meer...
tuinkalender januari

Wij geven je graag 7 tips voor een fleurige en groene januarimaand.

Lees meer...