Langbloeiende klimplanten
Of je nu een tuin, balkon of dakterras hebt, langbloeiende klimplanten passen overal. Ontdek de vele voordelen van klimplanten en bekijk welke vijf klimmers volgens ons niet mogen ontbreken. We gaven je eerder al informatie over hoe je met verticaal tuinieren een bloemengordijn creëert. Pak het nog grootser aan met langbloeiende klimplanten! Creëer een heuse waterval of gordijn van bloemen: zelfs op een balkon met genoeg ruimte voor een grote bak of kuip en waar voldoende zon komt.
Mooie, langbloeiende klimplanten
-
Doorbloeiende klimrozen en clematissen zijn van oudsher een gouden combinatie, maar ook op zichzelf zijn ze meer dan de moeite waard. Ze hebben bloemen in ontelbaar veel kleuren, kleurcombinaties en vormen. Stem de kleuren subtiel op elkaar af of laat ze juist lekker contrasteren. Clematissen bloeien eigenlijk niet zo héél lang, maar je hebt drie groepen die of vroeg, in de zomer of juist laat in het jaar (en zelfs in de winter!) bloeien. Probeer dus als het even kan en je genoeg ruimte hebt, verschillende soorten clematis in je tuin of in potten of bakken op je balkon te planten. Clematissen hebben trouwens de wonderlijke gewoonte dat ze graag koele, schaduwrijke 'voeten' of wortels hebben, terwijl hun ranken juist rijker bloeien in de zon. Zorg dus voor een paar bodembedekkers of vaste planten aan de voet ervan. Doorbloeiende rozen bloeien nóg langer wanneer je ze in het voorjaar of tussentijds voorziet van speciale rozenmest of rozenvoeding. Knip regelmatig uitgebloeide bloemen weg (knip ze terug tot op een takje met vijf gezonde bladeren). De meeste rozen zijn zonaanbidders, maar er zijn enkele soorten die floreren in halfschaduw. Vraag ernaar in ons tuincentrum.
-
Passiebloemen (Passiflora). Ook hierin heb je een ruime keuze. De bijzondere bloemen van de passiebloem hebben meerdere kleuren (die van de opvallende stampers incluis), waarbij je kunt kiezen uit vrijwel elke kleur van de regenboog. Je hebt winterharde en minder vorstbestendige types. Deze klimmers groeien snel: je kunt ze prima opleiden en vastbinden aan een trellis, schutting of met behulp van ogen en (ijzer)draad aan de muur. Als ze maar op een beschutte, zonnige plek staan. Net als de clematis houdt de passiflora van schaduw en koelte aan zijn 'voeten'. Een passiebloem kun je ook in een grote pot op het balkon of terras planten. De passiebloem bloeit maar liefst van juni tot diep in november.
-
Toscaanse jasmijn of sterjasmijn. Deze verticale topper heeft een groot aantal voordelen. De witte bloemen sieren de klimmer van mei tot en met september. De bloemen geuren heerlijk. Deze klimplant is ook nog eens goed winterhard én wintergroen, met zijn glanzend groene bladeren. Je kunt de jasmijn zowel in de volle grond als in een grote pot, bak of kuip planten. Zolang dit Mediterrane type maar voldoende zon krijgt en op een beschutte plek staat.
-
Blauweregen, witteregen en rozeregen (Wisteria). Dit zijn indrukwekkende klimmers die jarenlang meegaan. Ze hebben een behoorlijke groeikracht en hun hoofdtakken kunnen dik en 'wurgend' worden, dus je moet er echt ruimte voor hebben en oppassen met plaatsing in de buurt van een regenpijp. Wisteria's hebben luchtig, lichtgroen blad en krijgen lange, geurende bloemtrossen. Van die laatste geniet je op zich niet eens zo heel erg lang, meestal van april tot mei. De bloeiperiode is vroeg in het jaar en wanneer je de wisteria na de eerste bloei terugsnoeit, volgt er vaak in augustus tot september een tweede bloei. Deze geweldige klimplant gedijt goed in de (volle) zon.
Met de aanschaf van één of een paar van bovenstaande aanraders in Tuincentrum Coppelmans zit je deze zomer gegarandeerd óp (en onder en tussen de) rozen, of welke ander bloemengordijn dan ook!