Vakantietip: vlinders tellen en lokken!

Vakantietip: vlinders tellen en lokken!

Het is een cadeautje van Moeder Natuur: elke keer dat een vlinder je blij verrast in de tuin. Help Moeder Natuur en de vrolijke fladderaars een handje (of vleugeltje) en lok vlinders naar je tuin met nectarrijke bloemen en planten. Vlinders zijn namelijk dol op nectarhoudende planten! Doe mee aan de jaarlijkse Tuinvlindertelling van 15 t/m 17 juli! Meld jezelf aan op de site van vlinderstichting.nl, waar je ook een handige herkenningskaart met de namen van de vlinders kunt downloaden. Is jouw tuin al vlindervriendelijk? Lees alles over hoe je meer vlinders naar jouw tuin lokt en tijdens de Tuinvlindertelling straks meer vlinders telt. 

Doe mee met de Tuinvlindertelling

Tel je mee met de Tuinvlindertelling? Meedoen is heel makkelijk: loop een kwartiertje door de tuin en tel hoeveel van welke soort vlinders je hebt gezien. Net als bij de vogeltelling geef je alleen het hoogste aantal dat je tegelijkertijd van één soort hebt gezien door. Voorbeeld: je ziet eerst drie dagpauwogen tegelijk. Tien minuten later spot je twee dagpauwogen. Dan geef je door: drie dagpauwogen. Hopelijk spot je veel vlinders en kun je een mooie telling doorgeven.

Vorig jaar werd de mooie zwart-oranje-witte atalanta-vlinder het meest gezien. Welke vlinder wint er dit jaar? Overigens is het het hele jaar door mogelijk om te melden welke vlinders je hebt waargenomen. Dat kan via de site van de Vlinderstichting, maar bijvoorbeeld ook op waarneming.nl. Leuk om te doen samen met de kinderen. Zeker in de vakantie!

Tips om vlinders te spotten en te tellen

De meeste vlinders komen tevoorschijn als de zon schijnt. Kies een zonnige dag en ga op vlinderjacht (alleen kijken). Vlinders zijn vooral tussen 11.00 uur en 15.00 uur actief. Behalve als het heel heet is, bijvoorbeeld warmer dan 25 graden Celsius. Op hete dagen tref je meer vlinders in de vroege ochtend of na 17.00 uur. Bij harde wind zoeken ze de luwte op en zal je niet snel spotten. Houd het weerbericht dus in de gaten en laat het kijken en/of tellen maar beginnen. 

Juli en augustus zijn topmaanden voor vlinders

Wist je dat het per seizoen verschilt welke soorten vlinders je ziet vliegen?

  • Als het in maart langzaamaan wat warmer wordt, zie je soorten die als vlinder (en niet als eitje, rups of pop) hebben overwinterd, zoals de dagpauwoog, citroenvlinder, gehakkelde aurelia en kleine vos.
  • In juni is er sprake van een vlinderdip, omdat de meeste vlinders dan nog een eitje, rups of pop zijn.
  • Net als wij, zijn vlinders gek op lange, warme zomerdagen. Juli en augustus zijn een toptijd voor vlinders.
  • Op zonnige herfstdagen kun je de 'laatvliegers' zien fladderen. Als het boven de 15 graden Celsius is zijn onder andere koolwitjes, icarusblauwtjes en citroenvlinders nog actief.  

5 tips voor een vlindervriendelijke tuin

  1. Gebruik geen gif, chemicaliën of pesticiden voor het bestrijden van tuinplagen, zoals onkruid en slakken, of voor het verwijderen van groene aanslag van tegels en tuinmeubels. Hiermee jaag je namelijk ook vlinders uit je tuin, terwijl je die juist zo graag ziet!

  2. Maak je tuin zo groen mogelijk. Hoe meer verschillende planten en bloemen, hoe beter. Zorg voor bloeiende, nectarrijke planten van het vroege voorjaar tot in de late herfst, met voorjaars- en zomerbollen, eenjarigen, kruiden en vaste planten.

  3. Zorg ook voor voldoende 'waardplanten', dit zijn planten waar rupsen van eten, zoals brem, hulst, klaver, klimop, koolzaad, koolsoorten, Oost-Indische kers, struisgras, moerasspirea en (jawel!) brandnetel.

  4. Creëer hoogteverschillen in de beplanting, met (vlinder)struiken en (kleine) bomen; dit zorgt ervoor dat vlinders makkelijk hun weg vinden. Bovendien houden vlinders van beschutte plekken.

  5. Maak je tuin niet te netjes. Laat hier en daar bladeren of takjes liggen. Snoei afgestorven planten niet terug in de herfst, maar doe dit in het voorjaar, zodat eitjes, poppen en rupsen plek hebben om tussen de plantenresten, takjes en bladeren te overwinteren. Sommige soorten, zoals de dagpauwoog en de atalanta, gebruiken brandnetels als waardplant, dus probeer die als het even kan ergens in een hoekje te laten staan.

Top 10 vlinderplanten

Deze planten en struiken zorgen voor vlindervoedsel van het prille voorjaar tot diep in de herfst:

  1. Winterheide 
  2. Sneeuwbal (Viburnum) 
  3. Judaspenning
  4. Lavendel 
  5. Vlinderstruik (Buddleja)
  6. IJzerhard (Verbena bonariensis)
  7. Koninginnenkruid (Eupatorium)
  8. Hemelsleutel (Sedum)
  9. Herfstaster 
  10. Klimop

In Tuincentrum Coppelmans vind je naast voedsel- en waardplanten voor vlinders ook vlinderkastjes en insectenhotels. Kom langs!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

De geheimen van de Gaultheria

Wij  stellen je graag voor aan een winterse uitblinker: de Gaultheria.

Lees meer...
Ontdek de magie van de kerstster

Ontdek hier waarom de kerstster zo speciaal is en hoe je optimaal geniet van zijn schoonheid bij jou thuis.

Lees meer...
15 tuintips voor december

Hier zijn 15 tuintips voor december om je te begeleiden bij het verzorgen van je tuin gedurende de laatste maand van het jaar.

Lees meer...