15 tuintips voor juni

Tags:

De tijd vliegt! We hebben nog maar weinig mooie lentedagen gehad, maar de langste dag van het jaar en de zomer dienen zich alweer aan. Net zoals Vaderdag trouwens! Juni is doorgaans een van de mooiste tuinmaanden. De rozen bloeien volop, net als heel veel andere vaste planten en alles is nog heerlijk fris groen. Neem vooral de tijd om ervan te genieten, in je luie stoel, aan de rand van de vijver of opblaasbadje of tijdens het barbecueën. Ons tuincentrum in Helmond, Nuenen, Oirschot, Heukelom, Oss, Valkenswaard, Veldhoven en Deurne heeft natuurlijk alles in huis waarmee je optimaal het betere buitenleven kunt beleven. En geeft je graag tips om jouw tuin of balkon om te toveren in een fleurig vakantieparadijsje.

  1. Knip telkens uitgebloeide bloemen uit de rozen, zodat de struiken en klimmers langer doorbloeien. Doe dat niet bij botanische bottelrozen (die vroeg en eenmalig bloeien), anders mis je straks hun mooie bottels. Geef je rozen speciale rozenmest voor een extra bloei-boost en om ziektes zoals sterreroetdauw tegen te gaan.
  2. Snoei hoogzomerbloeiers, zoals bergamot (Monarda), vlambloem (Phlox) en koninginnekruid (Eupatorium) vóór de langste dag (21 juni) iets terug, zodat ze steviger en compacter worden en iets later in het seizoen bloeien.
  3. Nog geen rozen in je tuin of op je balkon? In ons tuincentrum in Helmond, Nuenen, Oirschot, Heukelom, Oss, Valkenswaard, Veldhoven en Deurne vind je veel bloeiende patiorozen die geschikt zijn voor in grote potten, bakken of die mooie plek in de border. Verwen je nieuwe aanwinst met speciale potgrond voor rozen en geef ze regelmatig rozenmest.  

    Tuinieren in juni!
     
  4. Verwijder ook regelmatig de uitgebloeide bloemen van potplanten, zoals Pelargoniums, fuchsia's en violen, en van perkgoed in hanging baskets, waardoor ze langer zullen bloeien. Geef de bloeiende potplanten op je terras en balkon elke twee weken vloeibare voeding voor een optimale bloei.
  5. Snoei rijke en relatief vroege bloeiers begin juni terug, zodat ze nog een keer kunnen gaan bloeien. Dat kan onder andere bij kattenkruid (Nepeta), ooievaarsbek (Geranium) en vrouwenmantel (Alchemilla mollis).
  6. Zet plantensteunen bij ijle, hoge planten, zoals ridderspoor en zonnebloem, of plant er stevige, hoge vaste planten of struiken omheen, om te voorkomen dat de bloemstelen knakken. Bind de uitlopende ranken van klimplanten regelmatig vast.
  7. Snoei uitgebloeide struiken, buxus en hagen, zoals taxus, thuja, haagbeuk, liguster, hulst en (Leylandii-)coniferen, vóór 21 juni lichtjes in vorm. Doe dit op een bewolkte dag, zodat de doorgeknipte blaadjes of naalden niet verbranden in het felle zonlicht.
  8. Zet bloeiende zomerbollen zoals dahlia’s en gladiolen, al dan niet met pot en al, op lege plekken in de border. Je kunt deze maand ter plekke, in de volle grond, ook nog allerlei eenjarige zomerbloeiers zaaien, zoals Afrikaantjes, Cosmea en juffertje-in-het groen (Nigella).
  9. Zet als het lang droog blijft de sproeier aan. Een of twee per week lang sproeien is beter dan elke dag een beetje. Doe dit in de vroege ochtend of late avond, want overdag verdampt het meeste water meteen weer. Ook pot- en kuipplanten geef je het best in de ochtend of avond water. Plaats waterschalen onder de potten en kuipen als je dat nog niet gedaan hebt.
  10. Zet voor de vogels en eventuele egels een drink- en badderschaal neer. Ook insecten kunnen hieruit drinken als je er een paar stenen in legt waar ze op kunnen neerstrijken.
  11. Maai het gras elke week. In droge periodes maai je minder vaak en maai het gras dan ook niet te kort, om bruine plekken door droogte en zon te voorkomen. Bemest het gazon op een dag dat er regen wordt verwacht.
  12. Schep kroos en algen uit de vijver. Laat het een nachtje aan de rand van de vijver liggen, zodat kleine waterdieren en -insecten er nog uit kunnen kruipen voordat je de groene drab afvoert.

    Tuinieren in juni!
     
  13. Blijf onkruid wieden en slakken wegvangen.
  14. In ons tuincentrum in Helmond, Nuenen, Oirschot, Heukelom, Oss, Valkenswaard, Veldhoven en Deurne vind je heel veel leuke cadeaus voor Vaderdag. Kom je snel kijken? 
  15. Maak van je tuin of balkon een vakantieparadijsje en voeg een plant of leuke decoratie toe uit jouw favoriete vakantieland! 

Veel tuinierplezier!

Verleng de bloei van je rozen: Knip, verzorg en geniet

Knip telkens uitgebloeide bloemen uit de rozen, zodat de struiken en klimmers langer doorbloeien. Doe dat niet bij botanische bottelrozen (die vroeg en eenmalig bloeien), anders mis je straks hun mooie bottels. Geef je rozen speciale rozenmest voor een extra bloei-boost en om ziektes zoals sterreroetdauw tegen te gaan.

Tuinieren in juni!

Nog geen rozen in je tuin of op je balkon? In ons tuincentrum in Helmond, Nuenen, Oirschot, Heukelom, Oss, Valkenswaard, Veldhoven en Deurne vind je veel bloeiende patiorozen die geschikt zijn voor in grote potten, bakken of die mooie plek in de border. Verwen je nieuwe aanwinst met speciale potgrond voor rozen en geef ze regelmatig rozenmest.  

Creëer compacte bloei: Snoei je hoogzomerbloeiers voor een langere bloeiperiode

Snoei hoogzomerbloeiers, zoals bergamot (Monarda), vlambloem (Phlox) en koninginnekruid (Eupatorium) vóór de langste dag (21 juni) iets terug, zodat ze steviger en compacter worden en iets later in het seizoen bloeien.

Bloeiende pracht: Geef je potplanten een boost

Verwijder ook regelmatig uitgebloeide bloemen van potplanten, zoals kleurrijke geraniums, delicate fuchsia's en prachtige petunia surfinia's, en van perkgoed in je hanging baskets. Door dit te doen, stimuleer je een langere bloeiperiode. Vergeet niet om je bloeiende potplanten op het terras en balkon elke twee weken te voeden met vloeibare voeding, zodat ze optimaal kunnen bloeien en je kunt genieten van een weelderig schouwspel van kleur en geur.

Geef je tuin een tweede bloei

Begin juni is het tijd om rijke en relatief vroege bloeiers een kleine snoeibeurt te geven, zodat ze een tweede keer kunnen bloeien en je tuin nog meer kleur geven. Denk bijvoorbeeld aan prachtige kattenkruid (Nepeta), charmante ooievaarsbek (Geranium) en betoverende vrouwenmantel (Alchemilla mollis). Met deze snoeimaatregelen zorg je ervoor dat je tuin blijft stralen met bloemen gedurende het hele seizoen.

Sterke steun voor stijlvolle stelen

Om te voorkomen dat lange, prachtige bloemstelen knakken, is het een goed idee om plantensteunen te plaatsen of stevige, hoge vaste planten en struiken eromheen te planten. Hierdoor geef je niet alleen extra stabiliteit aan je tuin, maar creëer je ook een mooi samenspel van verschillende hoogtes en texturen. Vergeet ook niet om de groeiende ranken van je klimplanten regelmatig stevig vast te binden, zodat ze zich keurig voortbewegen en je tuin een charmante en verzorgde uitstraling behoudt.

Vormgeving met zorg: Snoei je uitgebloeide struiken en hagen voor een prachtige tuin

Snoei uitgebloeide struiken, buxus en hagen, zoals de charmante taxus, sierlijke thuja, elegante haagbeuk, weelderige liguster, betoverende hulst en indrukwekkende (Leylandii-)coniferen. Deze snoeibeurt geeft je de mogelijkheid om je tuin een lichte vormgeving te geven en de groei te bevorderen. Kies bij voorkeur een bewolkte dag om te snoeien, zodat de doorgeknipte blaadjes of naalden niet ongewenst verbranden onder het felle zonlicht. Met zorgvuldige snoei creëer je een prachtige structuur en draag je bij aan de algehele schoonheid van je tuinlandschap.

Kleurrijk spektakel in je tuin

Creëer een betoverende bloemenpracht met bloeiende zomerbollen zoals betoverende dahlia's en statige gladiolen. Deze prachtige bloemen kunnen, al dan niet in een pot, op lege plekken in de border worden geplaatst, waardoor ze een echte eyecatcher vormen. Maar daar stopt het niet! In deze maand kun je ook nog allerlei eenjarige zomerbloeiers rechtstreeks in de volle grond zaaien, zoals vrolijke Afrikaantjes, kleurrijke Cosmea en het charmante juffertje-in-het-groen (Nigella). Geef je tuin een levendige uitstraling met deze prachtige bloemen die zorgen voor een zomerse sfeer vol geur en kleur. Laat je creativiteit de vrije loop en ontdek de oneindige mogelijkheden om je tuin te transformeren tot een betoverend bloemenparadijs!

De perfecte waterverzorging voor een bloeiende oase!

Houd de sproeier in de aanslag! Als de droogte toeslaat, is het tijd om de sproeier te activeren en je tuin te laten baden in verfrissend water. Maar let op, het is belangrijk om slim en efficiënt te sproeien. In plaats van elke dag een beetje water te geven, geef je tuin één of twee keer per week een langdurige, diepe sproeibeurt. Waarom? Omdat dit ervoor zorgt dat het water diep doordringt in de grond en de wortels van je planten worden gestimuleerd om diep te groeien.

Timing is alles: Kies het juiste moment om je tuin te verwennen. Om het meeste uit je sproeisessies te halen, is het slim om te sproeien in de vroege ochtend of late avond. Op deze momenten is de verdamping minimaal en krijgen je planten voldoende tijd om het water op te nemen. Zo blijven ze gehydrateerd en stralend, zelfs tijdens de warmste dagen.

Zet voor de vogels en eventuele egels een drink- en badderschaal neer. Ook insecten kunnen hieruit drinken als je er een paar stenen in legt waar ze op kunnen neerstrijken.

Laat je gazon stralen!

Een weelderig groen gazon is de droom van elke tuinliefhebber. Om ervoor te zorgen dat jouw grasveld er altijd op zijn best uitziet, is regelmatig onderhoud essentieel. Tijdens droge periodes is het belangrijk om minder vaak te maaien en het gras niet te kort te maaien, om lelijke bruine plekken door droogte en felle zon te voorkomen. Vergeet ook niet om je gazon regelmatig te bemesten. Kies een dag uit waarop er regen wordt verwacht, zodat de voedingsstoffen diep in de grond kunnen doordringen en je gras snel kan herstellen en groeien. Bij Coppelmans hebben we een breed assortiment grasmaaiers die perfect zijn afgestemd op jouw behoeften en tuinoppervlakte. Creëer het perfecte gazon waar je trots op kunt zijn!

Jouw vakantieparadijsje

Maak van je tuin of balkon een vakantieparadijsje met een vrolijke parasol, tuinposter, hangmat of hangstoel, zitzak, buitenkleed, barbecue, buitenoven, buitendouche en/of waterschaal of waterornament. En met een zand- of kweekbak of opblaasbaar zwembadje met glijbaan zijn de kinderen urenlang zoet.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Zo neem je winterstekken

Het klinkt raar, maar het kan: stekken nemen in de winter!

Lees meer...
Huis- en tuindiertips tijdens koude winterdagen 

Wij geven graag een paar handige wintertips om jouw huis- en tuindieren het nieuwe jaar ook op een prettige, veilige en gezonde manier in te laten gaan. 

Lees meer...
tuinkalender januari

Wij geven je graag 7 tips voor een fleurige en groene januarimaand.

Lees meer...