Vlinders in je tuin!

Vlinders in je tuin!

Tot en met 5 juli is het de week van de Vlinders in je tuin! In deze week staat de vlinder centraal en leert u alles over dit prachtige insect. Bijna iedereen vindt vlinders schitterend en heel bijzonder. Hun fladderende vlucht heeft iets onbeholpens en aandoenlijks. Toch vliegen ze uiterst efficiënt. Een vlinder verbruikt vliegend veel minder energie dan een bij of wesp. Ze hebben ook niet dat irritante van vliegen, muggen of kevers. Het is geweldig als er een op je arm neerstrijkt en zijn stralende vleugels van dichtbij laat bewonderen. Vlinders zijn fantastisch!

Hééél veel vlinders!

Na kevers vormen vlinders de op een na grootste diergroep op Aarde. Er zijn wereldwijd zeker 160.000 soorten bekend. De meeste komen in de tropen voor, maar er zijn ook vlinders die in koude gebieden leven en andere zelfs in hete, droge woestijnen. Als er maar wel planten zijn waarbij ze nectar (zoete geurende vloeistof) uit de bloemen kunnen drinken. Er moeten ook de juiste planten (waardplanten) groeien om hun eieren op af te zetten. De rupsen die uit die eieren komen, kunnen dan meteen van de bladeren (of vruchten) van die planten gaan eten. Veel rupsen zijn heel kieskeurig. Ze lusten maar groen van een paar soorten planten, soms zelfs maar van één soort. De vlindervrouwtjes die de eitjes afzetten weten dat en kiezen precies de juiste soorten. En wij kunnen zorgen dat die er zijn.

Een verschil van dag en nacht

Nachtvlinders vliegen meestal ’s nachts, dagvlinders overdag, maar dat klopt niet altijd. Het is maar een grove indeling. Van de pakweg 160.000 vlindersoorten vliegen er ongeveer 130.000 ’s nacht en dus maar 30.000 (of nog minder) overdag. Dat is niet precies bekend. Er worden nog steeds nieuwe soorten ontdekt. In Europa komen ca. 5000 soorten voor en ongeveer de helft daarvan kun je ook in Nederland en België tegenkomen (in Nederland 56 soorten dagvlinders en meer dan 2000 soorten nachtvlinders). Sommige zijn heel zeldzaam.

Vlinders beschermen

Je kunt er zelf voor zorgen dat er veel meer vlinders in je buurt komen: in de tuin of vlakbij huis. Dat kan met planten. Veel vlinders hebben speciale planten (waardplanten) nodig om hun eieren op af te zetten. Uit die eieren groeien rupsen die zich verpoppen en dan weer vlinders worden. Hieronder staat een top-tien van planten waar vlinders dol op zijn. Sommige kun je heel makkelijk zaaien. Zoek in het tuincentrum maar naar de juiste soorten. Als je die gewoon op open plekken lukraak uitzaait (guerrilla- tuinieren noemen ze dat), dan schieten daar vanzelf planten uit op, waar weer de mooiste vlinders op afkomen. Wel even op het zaadzakje of -pakje lezen wanneer je ze het beste kunt zaaien.

Top-tien vlinderplanten

  • Vlinderstruik (Buddleja davidii);
  • IJzerhard (Verbena bonariensis);
  • Wilde marjolein (Origanum vulgare);
  • Beemdkroon (Knautia arvensis);
  • Damastbloem (Hesperis matronalis);
  • Hemelsleutel (Sedum spectabile);
  • Herfstaster (Aster novi-belgii);
  • Koninginnenkruid (Eupatorium purpureum);
  • Rode zonnehoed (Echinacea purpurea);
  • Bergamot (Monarda fistulosa).

Waar kon de lijst ook anders mee beginnen dan met de vlinderstruik? Toch is dit maar een kleine greep uit de favoriete planten van vlinders, voor meer informatie kunt u altijd naar ons tuincentrum komen en/of bekijk onderstaande video voor meer informatie over een goede vlindertuin!

 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

De Week van de Nestkast

In Nederland vindt van 9 tot en met 15 maart de Nationale Week van de Nestkast plaats, georganiseerd door Vogelbescherming Nederland en CJ Wildbird Foods.

Lees meer...
Ga ook bij- en vlindervriendelijk tuinieren

Zolang het sneeuwt of vriest kunnen we niet veel ondernemen in de tuin. De perfecte tijd om plannen te maken voor het komende tuinseizoen, lekker bij de verwarming met een kop kruidenthee of koffie erbij. Wil je nu eindelijk die vijver of moestuin aanleggen of een pergola bouwen? En heb je wel genoeg wintergroene of juist bloeiende planten in de tuin?

Lees meer...
Vlinders tellen en vlindervriendelijke tips

Wie wordt er nu niet blij bij het zien van een vlinder? Net als bijen hebben deze delicate fladderaars het helaas moeilijk. Tal van instanties proberen er iets aan te doen. Jij kunt ook je steentje bijdragen...

Lees meer...