15 Tuintips december

15 Tuintips december

We zijn benieuwd wat Koning Winter dit jaar voor ons in petto heeft, maar we kunnen altijd nog wel wat tuinklusjes doen. En tussen de voorbereidingen voor de feestdagen door kun je binnenshuis ook alvast plannen maken voor het volgende voorjaar en tuinseizoen.

  1. Verwijder bladeren, mossen en algen van de paden, het terras en de oprit. Verwijder ook blad uit de vijver, van het gazon en bij rots- en vetplanten (die anders kunnen gaan rotten). Laat blad in de borders gewoon liggen; het biedt bescherming tegen vorst en een schuilplaats voor kleine dieren en insecten. Verwijder wel aangetast blad, zoals rozenbladeren met sterroetdauw, schimmelgevoelige bladeren van fruitbomen en ziek kastanjeblad.
  2. Maak tuingereedschap schoon, olie het goed in en leg of hang het op een vaste plek in de garage of schuur. Laat, indien nodig, snoeischaren slijpen en de grasmaaier repareren.
  3. Sluit de buitenkranen af als je dat nog niet gedaan hebt.
  4. Repareer, beits of vervang schuttingen, tuindeuren en poortjes. Doe dit op dagen dat er voorlopig geen regen, sneeuw of vorst wordt verwacht.
  5. Wanneer het niet vriest en de grond niet bevroren is kun je nog bladverliezende, nu geheel kale (fruit)bomen en (bessen)struiken (ver)planten.
  6. Zet winterbloeiers als kerstroos (Helleborus), Skimmia, tuincyclamen, winterheide, winterviolen, parelbes (Pernettya) en bergthee (Gaultheria) op een plek waar je ook vanuit huis zicht op hebt, bijvoorbeeld op de terras- of balkontafel.
  7. Maak of koop een mooie krans voor aan de voordeur en zet er eventueel ook een lantaarn met een robuuste kaars erin bij.
  8. Controleer kuipplanten die op zolder, in de schuur of garage overwinteren regelmatig om te zien of ze niet uitdrogen en om dor blad te verwijderen. Zet af en toe een raam of deur open om de overwinteringsplek te ventileren.
  9. Loop niet op een bevroren gazon, want dan ontstaan lelijke plekken.
  10. Zorg ervoor dat de vijver niet geheel bevriest.
  11. Op een vorstvrije dag kun je winterstekken van kale (bessen)struiken nemen.
  12. Oogst wintergroente als aardpeer, rode biet, pastinaak, spruiten, winterpenen, knolselderij en kolen. Sommige groenten, zoals boerenkool, spruiten en pastinaak, smaken zelfs lekkerder als er vorst overheen is gegaan.
  13. Voer de tuinvogels met ongebrande en ongezouten pinda’s, zaden, vetbollen en speciale vogelpindakaas en zorg dat ze uit een schaal of ondiepe bak water kunnen drinken. 
  14. Maak alvast een zaai- en plantschema voor het voorjaar.
  15. Wil je komend jaar grote veranderingen aanbrengen, zoals een nieuwe vijver, een drainagesysteem of een zonneterras aanleggen? Maak dan nu alvast met een hovenier een afspraak voor het vroege voorjaar als je denkt hulp nodig te hebben, anders ben je straks als laatste aan de beurt.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Ontdek de magie van de kerstster

Ontdek hier waarom de kerstster zo speciaal is en hoe je optimaal geniet van zijn schoonheid bij jou thuis.

Lees meer...
15 tuintips voor december

Hier zijn 15 tuintips voor december om je te begeleiden bij het verzorgen van je tuin gedurende de laatste maand van het jaar.

Lees meer...
Zelf een kerstkrans maken

In deze blog ontdek je waarom het zelf maken van een kerstkrans de perfecte manier is om een persoonlijk tintje aan je kerstversieringen toe te voegen.

Lees meer...