Creatief met kamerplanten

Creatief met kamerplanten

Kamerplanten. Je kunt er nooit genoeg van hebben, zeker als je geen tuin hebt. Ze zijn populairder dan ooit. Hoe meer groen, hoe meer sfeer, hoe meer ontspanning en hoe meer schone lucht. Kleine verzamelingen vetplanten en cactussen, planten in glazen potten of onder een glazen stolp, hangende planten, grote, exotische bladplanten, planten in verticale bakken tegen de muur. Allemaal hipper dan hip.

Verzorgen en stylen maar

Bij kamerplanten moet je, net zoals bij tuinplanten, rekening houden met de hoeveelheid licht, water, voeding, ruimte en het soort grond dat ze nodig hebben. Voor orchideeën, maar ook voor cactussen en vetplanten, vind je bijvoorbeeld speciale grond in Tuincentrum Coppelmans. Sommige planten hebben helemaal geen grond nodig, alleen een aangename temperatuur van tussen de 15 en 24 graden Celsius, en af en toe een frisse sproeibeurt. Dat geldt bijvoorbeeld voor de exotische Tillandsia, die er in allerlei vormen is en die je op een schaal, een mooie boomtak of in een glazen bol kunt draperen.

Heb je geen groene vingers of weet je niet goed welke planten het best bij jou en bij jouw interieur passen? Laat je dan in inspireren en informeren in Tuincentrum Coppelmans. Of raadpleeg het zojuist verschenen Creatieve kamerplantenboek. Een dikke, praktische gids met 175 topplanten en hoe deze te verzorgen. Daarnaast kun je creatief aan de slag met een van de leuke 12 stap-voor-stapprojecten en de vele stylingideeën. Maak bijvoorbeeld eens een krans van vetplanten, een miniwoestijntje of een miniregenwoud in een terrarium. Heel populair zijn de hangende kokedama’s, met mos afgewerkte klei- of modderballen met een plant erin. Deze vindt je ook kant-en-klaar in Tuincentrum Coppelmans.

Vermeerderen

Ben je heel blij met een bepaalde plant, dan kun je hem op verschillende manieren vermeerderen, bijvoorbeeld door hem te delen of door stengel- of bladstek. Van de bekende bladbegonia, Begonia rex, met die fraaie bladtekening, neem je bijvoorbeeld bladstekken. Je knipt een gaaf, jong blad af, verwijdert de steel, snijdt de nerven voorzichtig in en duwt het blad plat of verticaal in een pot met stekgrond.  Houd de grond licht vochtig en dek de pot af met een plastic zakje. En dan maar wachten tot er worteltjes en uitlopers verschijnen. Het zal niet altijd goed gaan, zeker niet de eerste keer, maar het is op zich al een leuk en wonderlijk experiment.
Het vroege voorjaar is overigens een prima tijd om je kamerplanten eens te verpotten en van nieuwe potgrond te voorzien. Op een mooie, zonnige dag kun je dat makkelijk op de terras- of balkontafel doen.

Het creatieve kamerplantenboek, Fran Bailey & Zia Allaway, een uitgave van de Royal Horticultural Society en Kosmos Uitgevers, ISBN 9789021570945, 224 pagina’s, € 22,50

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

De geheimen van de Gaultheria

Wij  stellen je graag voor aan een winterse uitblinker: de Gaultheria.

Lees meer...
Ontdek de magie van de kerstster

Ontdek hier waarom de kerstster zo speciaal is en hoe je optimaal geniet van zijn schoonheid bij jou thuis.

Lees meer...
15 tuintips voor december

Hier zijn 15 tuintips voor december om je te begeleiden bij het verzorgen van je tuin gedurende de laatste maand van het jaar.

Lees meer...