Zomerbloemen staan in juli op de Bloemenagenda

Zomerbloemen staan in juli op de Bloemenagenda

Stralende kleuren en sprekende vormen: zonnebloem (Helianthus), moederkruid (Tanacetum) en lamsoor (Limonium sinuatum) vormen samen een veelzijdig trio dat in volume en vorm spannende boeketten oplevert en ook heel geschikt is voor luchtige plukboeketten. Ze staan gedrieën op de bloemenagenda omdat ze zon, bloeiende velden en zee vertegenwoordigen, drie dingen die bij uitstek geassocieerd worden met de zomer.

Zomerbloemen passen naadloos bij de woontrend waarin groen en natuur balans bieden tegen de oprukkende technologie in huis: 'smart' gaat in dit geval prima samen met 'hart'. 

Team Zomerbloemen

Zonnebloem is zeer herkenbaar: een stevige, iets harige steel met die aan de bovenkant een dikke knop vormt waar een grote bloem met een donker hart uit tevoorschijn komt. Er zijn ook zonnebloemen met een groen hart en met een pluizige bloem, de lengte van de snijzonnebloem ligt meestal tussen de 50-60 cm. Moederkruid heeft kleine witte bloemen en een geel hart. De bloem ruikt kruidachtig en de stengels worden maximaal 60 cm. Deze bloem heeft een  eenvoudige, natuurlijke uitstraling die heel fris is en het gevoel van een veldbloem opwekt. Lamsoor is meestal blauw en soms gele, lila, roze of tweekleurig. Deze bloem groeit in het wild op kwelders en in gebieden die te maken hebben met getijen, hij brengt een kustgevoel in een boeket. Ook deze snijbloem heeft een lengte van 50-60 cm.  

Herkomst

Zonnebloem komt uit Noord-Amerika en heeft zich van daaruit verspreid naar Zuid-Amerika en is vervolgens in 1530 met Spaanse zeevaarders in Europa terechtgekomen. De bloem wordt geteeld om zonnebloemolie van te maken of de pitten uit te oogsten en natuurlijk ook als typische zomersnijbloem. Moederkruid hoort bij de asterfamilie en groeit in Zuidoost-Europa. En Lamsoor is afkomstig uit het Middellandse Zeegebied, maar ook inheems in landen in en rond de Kaukasus. De veredelde snijbloem is kleurrijker en verfijnder in opbouw dan de bloemen van de wilde plant. 

Keuze assortiment

Zonnebloemen zoals Vincent van Gogh ze schilderde - gele lintbloemen met een donker hart - worden het meest aangevoerd, maar er zijn ook variëteiten met een geel of bruin hart en met citroenkleurige, oranje of rode lintbloemen. Ook zijn er enkel- en gevuldbloemigen. Er is zelfs een zonnebloem met een bloem die rechtop staat. De meeste zonnebloemen worden niet op naam maar onder de noemer groot- of kleinbloemig verhandeld. De meest voorkomende cultivar is Helianthus 'Sunrich Orange'. 
Moederkruid biedt enkelbloemige en dubbelbloemige variëteiten in wit en geel, al is er ook geverfd moederkruid op de markt. Enkelbloemig bestaat de snijbloem uit krans van witte straalbloemen rondom een hartje van buisbloemen. Bij sommige soorten ontbreken de straalbloemen, waardoor ze ogen als compacte knoopjes. Het blad ruikt heerlijk kruidig. 
Lamsoor kent verschil tussen Limonium cultivars en Limonium sinuatum. Deze wordt vooral verkocht onder de naam Statice en biedt felle kleuren, waarbij blauw de hoofdtoon voert. Er zijn ook lila, roze en tweekleurige. Limonium cultivars bieden eveneens vertakkende soorten, vol kleine bloemetjes in grijs, blauw of lilatinten.

Verzorgingstips voor consumenten

• Snijd een stukje van de bloemsteel schuin af met een scherp mes.
• Gebruik een schone (glazen) vaas en vul deze met ongeveer 7 cm kraanwater op kamertemperatuur. 
• Voeg bij Zomerbloeiers altijd snijbloemenvoedsel aan het water toe.
• Ideaal is een omgevingstemperatuur van maximaal 20 °C.
• Zet Zomerbloeiers niet op de tocht, in de volle zon of naast de fruitschaal.
• Vul de vaas regelmatig bij met kraanwater: Zomerbloeiers zijn dorstige bloemen.  

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Zo neem je winterstekken

Het klinkt raar, maar het kan: stekken nemen in de winter!

Lees meer...
Kerstboom eruit, kamerplant erin!

Lees onze tips en inspiratie voor de must-have kamerplanten van 2025!

Lees meer...
Huis- en tuindiertips tijdens koude winterdagen 

Wij geven graag een paar handige wintertips om jouw huis- en tuindieren het nieuwe jaar ook op een prettige, veilige en gezonde manier in te laten gaan. 

Lees meer...