De chrysant staat in februari op de Bloemenagenda

Tags:
De chrysant staat in februari op de Bloemenagenda

Bloemen in het geel, wit, crème, roze, groen, rood, oranje, paars, brons met soms wel een diameter van 14 centimeter: de chrysant is een beauty. Deze bloem, officieel Chrysanthemum, siert in februari daarom de Bloemenagenda. Hij heeft daarvoor een flinke reis afgelegd, helemaal vanuit Azië, en voelt zich hier inmiddels helemaal thuis.

Herkomst

In China en Japan staat de bloem al heel lang hoog in aanzien. In China mochten bijvoorbeeld alleen edelen zich met de chrysant bezighouden en in Japan kreeg de chrysant het predicaat nationale bloem. Daar, maar ook in andere delen van het verre oosten, staat de bloem symbool voor een lang en gelukkig leven. Pas in 1688 kwam de chrysant vanuit het toenmalige Nederlands-Indië naar Europa. Linnaeus doopte hem Chrysanthemum indicum: ‘de uit Indië afkomstige, goudgele bloem’.

Keuze assortiment

  • Chrysanten kunnen we indelen in drie bloemtypen:
  • De geplozen chrysant: één grotere bloem per steel.
  • De troschrysant: meerdere kleine bloemen.
  • De Santinichrysant: maximale steellengte 55 cm, de kleinere bloemen zitten hoger dan bij de troschrysant.
  • We onderscheiden daarnaast enkelbloemige, gevulde, anemoon- , spider- en pomponbloemige types. Nieuwe soorten chrysanten zijn vaak sneller in de teelt en hebben nieuwe kleuren, bloemvormen en –groottes. Ook kleurbehandelde chrysanten maken hun opmars.

Verzorgingstips voor consumenten

  • Chrysanten houden van een schone vaas met schoon water en snijbloemenvoedsel.
  • Zorg dat er geen blad in het water komt, haal de onderste bladeren zo nodig weg.
  • Snijd 3 tot 5 centimeter van de steel af.
  • Zet de vaas op een tochtvrije plek, niet in de zon of bij een warmtebron.
  • Zet chrysanten niet naast de fruitmand.
  • Chrysanten drinken veel, dus check het waterniveau regelmatig en vul zo nodig bij.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Tulpen: toppers tegen de winterdip

Het lijkt misschien wat vroeg. Kerstboom eruit en nu al 'tulpen erin'?! Raar, maar gelukkig waar. De afgelopen tien jaar wordt in Nederland al in januari de aftrap gegeven voor het nieuwe (snij)tulpenseizoen.

Lees meer...
De tulp staat in maart op de Bloemenagenda

De maand waarin de lente begint vieren we met de tulp. De bloem van het geslacht Tulipa ademt frisheid, stevigheid en kleur en helpt het voorjaar een beetje naar voren te halen. De kweker doet dan ook zijn uiterste best om de bloem zo vroeg mogelijk aan te bieden, door de tulp in bloei te trekken.

Lees meer...
Bloemen voor Valentijn

Vrijdag 14 februari kunnen romantici hun hart ophalen: het is Valentijnsdag! Een lieve kaart en een mooie bos bloemen doen wonderen. Rode rozen zeggen natuurlijk meer dan duizend woorden, maar rozen zijn rond deze tijd altijd gepeperd van prijs.

Lees meer...